GET FREE SHIPPING WHEN YOU ORDER MORE THEN 1 PAIR - SHIPPING TIME 1-2 DAYS

Alexander Isaks varning: ”Det lär komma till en punkt där det brister”

Turneringarna utökas och matcherna blir hela tiden fler i den internationella fotbollskalendern. 

Samtidigt visar rapporter att beroendet av smärtstillande tabletter bland fotbollsspelare är alarmerande stort.

– Uefa vill bara tjäna mer pengar, säger Nederländernas Frenkie de Jong inför deras semifinal i Nations League. 

– Det är farligt och ger kortare karriärer, säger Emil Forsberg.

VM utökas till 48 lag från och med 2026, det spelas match om tredjepris i Nations League och klubblags-VM kommer från och med sommaren 2025 att spelas som ett mästerskap mellan 32 lag. Just det, från och med säsongen 2024/25 utökas även Champions League. 

Spelare och ledare i Europa har under flera års tid vädjat om mer luft i spelschemat och färre matcher. Att VM 2022 spelades på vintern i stället för sommaren gjorde att schemat det senaste året har komprimerats ännu mer, och under Nations League-samlingen i juni förra året var det svängdörrar i Janne Anderssons landslag. Spelare som kom och gick mest hela tiden på grund av skador och sjukdomar, och det såg ut på liknande sätt i flera landslag.

– Nations League är oviktigt i mina ögon. De är bara glorifierade vänskapsmatcher efter en lång och jobbig säsong, sa Belgiens Kevin de Bruyne då.

När Nederländerna samlades tidigare i veckan var det för att spela semifinal i Nations League. Efter förlust mot Kroatien väntar nu bronsmatch. Nationens stjärnmittfältare Frenkie de Jong, som trots del skadeproblem har spelat 49 matcher för klubb- och landslag sedan säsongen 22/23 drog i gång valde att säga ifrån den här gången.

– Schemat blir tajtare och tajtare hela tiden. Det ska till och med spelas match om tredjepris i Nations League, det är helt ärligt ingen som ser fram emot det. 

– De ändrar formatet på Champions League och lägger till fler matcher där också, bara för att Uefa ska kunna tjäna mer penar, fortsatte han.

Svenska spelare larmar

Emil Forsberg har spelat lika många matcher som de Jong det senaste året och befinner sig just nu i Stockholm för Sveriges EM-kval mot Österrike nästa vecka.

– Jag tror väl att man ser tecken på mycket slitna spelare och skador som är onödiga. Det kommer allt eftersom, det kan vara smått men i slutändan blir det ganska stort när man match efter match tvingas spela, säger han om situationen för spelarna.

Han tar tidigare nämnda Kevin De Bruyne som ett exempel. Han klev ut tidigt i Champions League-finalen och sägs bli borta i flera månader. Efter matchen erkände han att han spelat med mindre muskelbristningar i två månader innan det till slut tog stopp i finalen.

– Det får inte bli för mycket, för det är farligt. Vi spelare ska kunna leverera på den nivå vi vill leverera och inte behöva käka tabletter för att ta oss igenom matcher. Det är inte kul, varken för oss eller för publiken. Det är en tunn linje men det är svårt att säga var det är nog. Det är svårt, säger Forsberg.

Känner ni spelare er maktlösa?

– Ja, det är svårt att prata om verkligen. I Bundesliga har vi det lite lugnare jämfört med vad spelarna i England har det med deras schema som är helt otroligt. Det är viktigt att lyssna på spelarna för det får inte bli för mycket. Spelarna blir skadade och slitaget ökar. Det ger kortare karriärer.

Alexander Isak har vare sig spelat mästerskap eller någon Europa-turnering den senaste säsongen, men ser det stora slitaget på andra spelare i Premier League.

– Kolla på till exempel City. De har varit med hela vägen i Europa, många spelare spelade VM. Det blir jobbigt för dem. De kanske får en vecka eller två innan de ska dra i gång nästa säsong. Men det är väl priset du får betala om du är så bra, säger anfallaren.

Är det hållbart att matcherna fortsätter bli fler hela tiden? 

– Nej. Det lär väl komma till en punkt där det brister. Man ser att skadorna ökar och jag tycker att många spelare har uttalat sig bra. Men det ligger hos en högre makt än oss.

Franska stjärnbacken: ”Känns som att jag kvävs”

Tidigare i år valde den franska mittbacken Raphael Varane, 29, att lägga ner sin landslagskarriär och fokusera helhjärtat på klubblagskarriären. 

– Jag gav allt, fysiskt och mentalt. Men den allra högsta nivån är som en tvättmaskin, du spelar hela tiden och det tar aldrig slut. Just nu känns det som att jag kvävs, sa han i samband med det beslutet.

Spelarfacket Fifpro släppte nyligen en rapport där man varnar för stark fysisk och mental stress på spelarna, och menar att Fifa och Uefa borde vara oroliga över att fler spelare ska välja att gå Varanes väg. Något de menar skulle göra deras turneringar mindre attraktiva, om de största spelarna väljer att inte spela dem.

Fifpros generalsekreterare Jonas Baer-Hoffmann uttrycker att klubbar, ligor, nationsförbund och Fifa ”kannibaliserar på fotbollskalendern” när de hela tiden vill ha mer content att erbjuda sponsorer, sändande bolag och supportrar. Och att det är spelarna som betalar priset. Han säger också att facket hela tiden för dialog med Fifa och Uefa, men att diskussionerna aldrig leder någonvart.

– Fifa har sagt att de vill att spelarna ska få en månad ledigt mellan säsongerna. Det är något vi också tycker är en bra idé, men hur ska det gå till?

ft. expressen

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shopping Cart
0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop
    × How can I help you?